MiikkaKristianSatama

Olympiakiekko ilman parhaita pelaajia voi olla uusi alku

Olympiakiekko maustettuna parhailla pelaajilla on lähes varmasti peruttu. On ikävää, että emme näe parhaita pelaajia maajoukkueissa ja vielä "olympiavivahteella". Joskin talviolympialaiset on kyllä vähän kyseenalaiset "olympialaiset". Rikkaiden länsimaisten kisailut lähinnä. Joskaan siinäkään ei mitään vikaa ole. Olympialaiset on bisnes muiden joukossa, joka myy itseään urheilutapahtumien aatelisena.

 

NHL-seurat jotka käytännössä omistavat pelaajansa kieltäytyivät lähettämästä liiketoimintansa keskeisintä myyntituotetta eli tähtipelaajiaan ilmaiseksi talviolympialaisiin. Puhutaan pelaajista joiden sopimuksiin on kiinnitetty kymmeniä miljoonia. Toisaalta seurat eivätkä sen koommin liigakaan saa minkäänlaista näkyvyyttä saati, että voisivat käyttää kisoissa kuvattua materiaalia omiin tarpeisiinsa. Olympiakomitea ei tullut vastaan missään. Ei rahallista kompesaatiota eikä mainittavaa näkyvyyttä, jolla perustellaan sitä miksi kisoihin pitäisi pelaajat päästää. Jääkiekon kasvu lajina taasen perustuu moneen muuhun tekijään paljolti enemmän kuin olympiakiekkoon. Pelaajayhdistys ei tarjoutunut loiventamaan rahallisia tappiota, eikä sen koommin asettunut seurojen puolelle komitean ehdottomuutta vastaan vaan päin vastoin lähinnä tukemaan komitean sanelua. Syyttävää sormea voi tarjota sinnekin.

 

Seurat ovat historiassaan päästäneet pelaajat kisoihin ja olleet päästämättä. Heillä on siis kokemus siitä mitä on saatavissa ja mitä menetettävissä. Tätä on varmasti tutkittu ja puntaroitu, mittarein joita on. On mahdollista, että kun talviolympialaiset järjestetään paremmalla aikavyöhykkeellä sekä kenties sopivammassa lokaatiossa ääni kellossa voi muuttua. On vaikea nähdä talviolympialaisia Pohjois-Amerikassa, niin ettei NHL:n houkutus olisi suuri päästää pelaajia kisoihin. Tapauskohtaisuutta ilmenee jatkossa.

 

Uuden Suomen uutisessakin mainitaan, että kasvavan Aasian valloitus jää nyt tekemättä kieltäytymisen takia. "Kasvuajattelussa" on ottanut valtaa kiekkotietäjien mielissä. Yksi asia kuitenkin usein tahtoo unohtua "kasvuajatelussa" ja se on jo oleva tällä hetkellä toiminnnan eli pelaajien palkat rahoittava yleisö. "Kasvua" ei voi tavoitella niin että pyllistää jo nyt hallussa olevalle markkinalle. Hyppysissä olevat asiakkaat ovat varmoja ja uusien asiakkaiden yllä on aina riskit. Kotoinen Liiga Suomessa on osaltaan tehnyt kovaa työtä saadakseen lisää katsojia ryhmistä, jotka eivät kiekkoa seuraa ja samaan aikaan uskollisin markkina on alkanut reagoimaan. Ei hyvää bisneksentekoa.

 

No. Homma on nyt tällä kertaa patissa. Miten tästä eteenpäin?

 

NHL kasasi osaltaan uudestaan World Cupin. Se toimi ja paranee jatkossa. World Cup toimii meille nyt näyttämönä missä parhaat nähdään maajoukkueväreissä, ja kapeassa kaukalossa. Olympiakiekkoon verraten World Cup:ssa oli viimeksi kuusi maajoukkuetta ja kaksi yhdistelmäjoukkuetta. Tämä johtuu siitä että ikävä kyllä laadukkaita kiekkomaita ei ole. Etenkin kun Slovakia ja Saksa hiipuivat kiekon saralla ja nousevat maat kuten Tanska ja Sveitsi eivät vielä omaa tarpeeksi laatupelaajia. Olympiakiekon ongelmana voi nähdä osaltaan sitten taas heikkojen maiden ja tuota kautta heikkotasoisten pelien määrän. Iso pelko toki on että joku NHL-tähti joutuu fyysisessä peleissä jonkin pahimmillaan puoliammattilaisen rusikoimaksi.

 

Mikäli NHL haluaa näkyvyyttä maailmalla se voi aina pakata World Cup-sirkuksen lentokoneeseen ja laittaa sen pystyyn, missä haluaa. En näkisi kovinkaan mahdottomana esimerkiksi että World Cup pelattaisiin "strategisella markkina-alueella" ja buustinakin alueen kiekolle esimerkiksi Keski-Euroopassa. Kölnissä ja Bernissä on isot areenat. Tämä olisi kohtuu luontaistakin jatkumoa Euroopassa pelatuille runkosarjapeleille. Olisiko hieno tapahtuma. No olisi!

 

Toisaalta olypiakiekolle tarvii tehdä jotain. Muuten siitä tulee Venäjän dominoima laji. Ehkä voisi ottaa mallia olympiajalkapallosta? Olympiajalkapallojoukkue saa koostua alle 23-vuotiaista pelaajista sekä kolmesta yli-ikäisestä. Rajaus sopisi kiekkoon myös hyvin jo tuollaisenaan. Nuoria nousevia tähtiä olisi enemmän vapaana ainakin, ja homma sopisi olympiahenkeenkin mainiosti. Kuten myös markkinoinniksi. NHL:n riskit olisivat myös pienemmät, ja yllättäen suhtautuminen voisi olla suopeampaa.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Kirjoittajan suosituimmat Puheenvuoro-palvelussa